راهنمای خرید بلوک سیمانی استاندارد
بلوک سیمانی در انواع مختلفی تولید می شود که استانداردهای متفاوتی توسط سازمان ملی استاندارد ایران برای آن ها منتشر شده است و بر اساس مبحث پنجم مقررات ملی ساختمان منتشر شده توسط مرکز تحقیقات وزارت راه، مسکن و شهرسازی، مهندسین ناظر ملزم به بررسی استاندارد بودن مصالح ساختمانی وارد شده به کارگاه ساختمانی می باشد.
بنابراین اطمینان از استاندارد بودن بلوک های سیمانی توسط مهندسین ناظر،سازندگان و حتی مالکین بسیار ظروری است، در ادامه به بررسی چگونگی اطمینان از اصلی بودن و استاندارد بودن بلوک سیمانی می پردازیم.
استانداردهای منتشر شده برای بلوک ساختمانی
بلوک های سیمانی باربر بایستی کاملا منطبق با استاندارد 1-70 و بلوک های سیمانی غیر باربر منطبق با استاندارد 7782 باشد. کلیه تولید کنندگان بلوک های سیمانی ملزم به تولید محصولاتی هستند که به صورت صد در صدی با این استاندارد ها تطبیق داشته باشد. اما متاسفانه ممکن است عده ای افراد سودجو اقدام به تولید بلوک های غیر استاندارد و یا با استاندارد جعلی نمایند که در ادامه به بررسی راه های تشخیص بلوک استاندارد از غیر استاندارد می پردازیم.
روش های تشخیص بلوک سیمانی استاندارد
بلوک های سیمانی استاندارد در کارخانه و توسط واحد کنترل کیفیت به صورت مرتب مورد ارزیابی و آزمایش قرار می گیرند. مواردی همچون مقاومت فشاری، جذب آب، چگالی و ... در این بررسی ها کنترل می شود که بدیهی است افراد یا حتی مهندسین ناظر شاید نتوانند بدون تجهیزات آزمایشگاهی آن را بررسی کنند.
بنابراین به منظور جلوگیری از خرید بلوک های غیراستاندارد ابزار های دیگری توسط سازمان ملی استاندارد و سایر انجمن ها و تولیدکنندگان به وجود آمده است.
- هر فراورده یا محصول دارای یک کد رهگیری 10 رقمی است که به سادگی در سایت سازمان ملی استاندارد و یا از طریق سر شماره مربوطه قابل رهگیری و پیگیری است.
- تولیدکنندگان معتبر در انجمن تولیدکنندگان بلوک سیمانی سبک استاندارد عضو می باشند که اطلاعات و تاییدیه های صادر شده را می توانید در وبسایت این انجمن استعلام بگیرید. جهت کسب اطلاعات بیشتر به وبسایت این انجمن به نشانی standardblock.irمراجعه کنید.
- از تولید کنندگان و فروشندگان بلوک سیمانی تاییدیه استاندارد محصول را بخواهید، برخی از تولید کنندگان معتبر مانند شرکت بلوک مانا برای خریدارانش گواهی و تاییدیه استاندارد با قابلیت استعلام آنلاین در سایت خودشان را فراهم کرده اند. برای کسب اطلاعات بیشتر به نشانی standard.manablock.ir مراجعه کنید.
ویژگی های کلی بلوک سیمانی سبک استاندارد
بلوک سیمانی سبک به جهت دریافت تاییدیه استاندارد بایستی دارای ویژگی هایی باشد که در ادامه به ان ها اشاره شده است.
وزن کم بلوک سبک پوکه ای
با استفاده از بلوک سبک پوکه ای، به دلیل وزن کم و سهولت کار، هزینه و زمان اجراء کاهش مییابد و حمل و نقل آسان میگردد. همچنین سبکی این بلوکها نقش مؤثری در کاهش وزن ساختمان دارند. از آنجا که نیروی زلزله وارد بر سازه، رابطة مستقیم با وزن سازه دارد با استفاده از بلوک پوکه ای نیروی مؤثر زلزله و در نتیجه ابعاد سازه کاهش مییابد. وزن دیوار چیده شده با بلوک پوکه ای در مقایسه با مصالح سنتی مانند آجر ۲٫۵ برابر کمتر است. رده چگالی بلوک را میتوانید از تولید کننده و فروشنده بخواهید.
مقاومت حرارتی بلوک سبک پوکه ای
پوکه مورد استفاده در این بلوک ها معمولا با داشتن ضریب هدایت حرارتی ۰٫۰۹ w/mk طبق تاییدیه مرکز تحقیقات راه ، ساختمان و شهرسازی جز گروه مصالح عایق حرارتی دسته بندی شده است. بتن ساخته شده با این سبکدانه بدلیل تخلخل درونی دارای مقاومت حرارتی بالایی می باشد و با چگالی ۷۵۰ تا ۹۵۰ کیلوگرم بر متر مکعب دارای ضریب هدایت حرارتی ۰٫۱۵ w/mk تا ۰٫۱۷ می باشد. ترکیب این بتن سبکدانه عایق با فیلمهای هوای میانی در تولید بلوک باعث می شود تا حداکثر مقاومت حرارتی لازم برای انواع دیوارها در گروه ۱و ۲ و ۳ مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان تامین گردد. استفاده از بلوک پوکه ای در عایقکاری دیوارهای پیرامونی مورد تایید سازمان بهینه سازی مصرف سوخت کشور قرار گرفته است و دیوار تولید شده با این بلوکها بعنوان عایق همگن محسوب می شود. این ویژگی در استاندارد 7782 بررسی نمی شود.
رفتار در برابر آتش بلوک سبک پوکه ای
برای دیوار هایی که با قطعات بلوک های پایه سیمانی ساخته می شوند درصورتی که دارای مواد آلی و سوختنی کمتر از یک درصد وزنی یا حجمی باشند، بدون نیاز به آزمون طبق ویرایش جدید استاندارد 7782 در گروه A1 واکنش در برابر آتش دسته بندی می شود. آزمایشات انجام شده در مورد انواع دیوارهای ساخته شده با بلوکهای پوکه ای نشان دهنده آن است که معیارهای ظرفیت باربری ، یکپارچگی و نارسانایی حرارتی تامین شده و این دیوارها با توجه به ضخامت و نوع بلوک کاربردی حداقل ۲ تا ۳ ساعت در برابر آتش مقاومت کافی دارند.
ترک نخوردن و جمع شدگی کنترل شده بلوک سبک پوکه ای
قطعات بتنی و بلوک های سیمانی بر اثر جمع شدن خمیر سیمان به مرور زمان در اثر تکمیل فرایند هیدراسیون جمع می شوند. این جمع شدگی اگر بیش از اندازه باشد می تواند باعث ایجاد ترک های ریز در داخل بافت بتن شده و مقاومت بتن را به شدت کاهش می دهند. جمع شدگی معمولاً در بتن هایی که فاقد دانه می باشند مانند فوم بتن و بتن های گازی بیشتر اتفاق می افتد. در استاندارد ASTM حداکثر میزان جمع شدگی ۰٫۰۶۵ درصد طول بلوک تعیین شده است. میزان جمع شدگی در بلوک پوکه ای به مراتب کمتر از میزان مجاز بوده و مانع از ترک خوردگی و جمع شدگی در دیوار می شود. جمع شوندگی خطی بلوک های سیمانی استاندارد بررسی و گزارش می شوند.
راحتی در اجرا بلوک سبک پوکه ای
کیفیت دیوارها بستگی به کیفیت مصالح و کیفیت ساخت دارد. معمولاً کیفیت ساخت در مورد مصالحی که نظارتها و تخصص ویژه ای لازم نداشته و با نیروهای اجرای متداول سازگاری داشته باشند نسبت به دیوارهایی که نیاز به نصاب مخصوص، ابزارهای گوناگون، دیتلهای ساختمانی ویژه و نظار تهای خاص دارند به راحتی تأمین می شود. بلوک های پوکه ای در چندین نوع قالب متفاوت تولید شده و برای تأمین قطعات با اندازه های مختلف می توان استفاده نمود . این موضوع باعث کاهش پرت در ساخت می شود. ضمناً شیار زدن جهت عبور تأسیسات برقی و مکانیکی به راحتی توسط شیارزن صورت می پذیرد. معمولاً شیار زدن بر روی بلوکهای توخالی نسبت به بلوکهای توپر بسیار راح تتر بوده و پس از تخریب یک جداره ی دیوار بلوک حداقل جدار هی دیگر سالم می ماند. در بلوک های توپر معمولاً امتداد شیار زده شده بر روی بلوک بصورت ترک در سطح مقابل بلوک نمایان می شود.
کارشناسان کنترل کیفیت ملزم به بررسی کیفیت ظاهری و جک کردن ابعاد بلوک های استاندارد پس از تولید هستند.
پایداری و مقاومت فشاری بلوک استاندارد
در اکثر ساختمانهای امروزی به دلیل داشتن اسکلت فلزی یا بتنی وظیفه باربری بر عهده ساختمان می باشد و اکثرا دیوارها غیرباربر هستند. اما علیرغم نداشتن وظیفه باربری و عملکرد سازه ای باید دارای حداقل مقاومت جهت پایداری در مقابل عوامل ذیل را داشته باشند:
۱) باید توانایی تحمل وزن دیوار را داشته باشد
۲) باید توانایی تحمل وزن یا بار استاتیکی قطعات نما، پلاستر و سایر قطعات الحاقی مانند قفسه و کابینت نصب شده بر روی دیوار را داشته باشد.ضمناً تحمل باربری وزن قطعات و یا سنگ نصب شده بر روی دیوار که توسط چفت و بست ها (اسکوپ ها) و یا ملات پشت سنگ به دیوار منتقل می شود را داشته باشد.
۳) مقاومت کافی در برابر ضربات مخصوصاً ضربات عمود بر صفحه دیوار راداشته باشد. از رایج ترین این ضربات ، تکان های ناشی از باز و بسته کردن درب و پنجره ها در ساختمان است. در صورتی که دیوار مقاومت کافی در برابر ضربه را نداشته باشد، دیوار در کنار فریم های درب و پنجره ترک خواهد خورد.
۴) تحمل ایستایی در برابر نیروهای پایدار استاتیکی و فعال دینامیکی باد را داشته باشد.
۵) مقاومت کافی در برابر تغییر شکل های ناشی از انقباض و انبساط حرارتی و تغییرات الاستیکی اسکلت ساختمان و تغییر شکلهای ارتجاعی را داشته باشد.
بلوکهای پوکه ای دارای حداقل مقاومت 25 کیلوگرم بر سانتی متر مربع می باشند و دارای بیشترین مقاومت فشاری با توجه به سبکی و پایین بودن چگالی این بلوک می باشد. مقاومت فشاری تضمین کننده مقاومت های لازم برای یک دیواراستاندارد غیر باربر است.
مقاومت بلوک های استاندارد توسط جک فشار شکن در آزمایشگاه بررسی می شود.
مقاومت صوتی بلوک پوکه ای
صدا موج مکانیکی طولی است که در گازها ، مایعات و جامدات منتشر می گردد. گستره بسامدی امواج صوتی قابل شنیدن برای انسان بین ۲۰ تا ۲۰ هزار هرتز می باشد. اکثر صداهای مزاحم و آزار دهنده ای که در ساختمانها وجود دارند مانند صدای صحبت کردن ، موزیک و … صداهای هستند که در محیط هوا منتقل شده و به صداهای هوابرد معروفند. جداره های ساختمانها بخصوص دیوارها باید دارای مقاومت صوتی کافی به اندازه ای باشند که صدای عبوری از آنها از آستانه شنوایی انسان کمتر باشد یا در حدی باشد که بصورت صدای نا مشخص شنیده شوند. بلوکهای پوکه ای دارای بالاترین مقاومت صوتی در رده بلوکهای سبک می باشند . می توان با توجه به الزامات خواسته شده در مبحث هیجدهم مقررات ملی ساختمان مقاومت دیوار خواسته شده را به راحتی با یکی از دیوارهای ساخته شده با بلوک تامین نمود.
شکل و ابعاد قطعات مورد استفاده در دیوار
در صورت استفاده از قطعات بلوک در ساخت دیوار طبق استاندارد ASTM امریکا توصیه می شود تا ارتفاع بلوک نهایتاً به ۲۰ سانتیمتر محدود گردد. قطعاتی با ارتفاع بالای ۲۰ سانتیمتر با استفاده از ملات در دیوار به طور مناسب مهار نشده و مثل قطعاتی همانند پ الک ها یا پنل های ساختمانی باید تدابیر دیگری جهت مها ر بندی در دیوار برای آن ها اندیشید. ضمناً تلورانس ابعادی بلوک ها به خصوص در عرض باید حداکثر دارای رواداری ۳± میلیمتر باشد. درصورت استفاده از بلوک هایی با ابعاد متفاوت ضخامت لایه ی پلاستر زیاد شده و باعث سنگینی دیوار می شود. ضمناً بهتر است بلوک ها در دیواره ی کناری صاف نباشند تا به وسیله ی ملات به یکدیگر متصل شوند.
سایز ها و انواع مختلف بلوک سبک پوکه ای
۱- بلوک سبک پوکه ای سه جداره و دوجداره عرض 10 سانتی متر و طول 40 سانتیمتر
۲- بلوک سبک پوکه ای دوجداره و سه جداره و عرض 15 سانتی متر و طول 50 سانتی متر و یا 40 سانتی
۳- بلوک سبک پوکه ای با عرض 20 سانتی متر و طول 40 سانیمتر
۴- بلوک سبک پوکه ای دو جداره عرض 7 سانتی متر و طول 40 سانیمتر
۵- بلوک سیمانی عرض ۲۰ سانتی متر (سنگین)
موارد ذکر شده با ارتفاع دقیق 20 سانتیمتر بیشترین کاربرد را در ساختمان سازی دارد.
ضخامت دیواره این بلوک ها و همچنین قالب آن ها می تواند از یکدیگر متفاوت باشد که روی قیمت و ویژگی های آن تاثیر می گزارد.
برای خرید انواع بلوک سبک پوکه ای، بلوک سنگین ماسه ای و ... دارای تاییدیه استاندارد با شماره ی 09122153171 تماس بگیرید.
اطلاعات بیشتر در وبسایت بلوک مانا: www.manablock.ir