عسل بهارنارنج چیست؟ + شناخت انواع عسل تقلبی
زنبورها برای تولید عسل، شهد گل و گیاهان مختلف را جمعآوری میکنند. عسل بهارنارنج درواقع عسلی است که از شهد گیاه بهارنارنج تولید شدهاست. البته خوب است بدانید که زنبورها گیاهی که قصد برداشت شهد آن را دارند، انتخاب نمیکنند بلکه برای بهدستآوردن عسل بهارنارنج، زنبوردار کندوها را در منطقهای که گیاه بهارنارنج گیاه قالب است قرار میدهد. بعضی اوقات زنبور شهد گیاهان دیگر را جمعآوری میکند.
عسل یکی از اجزای جدانشدنی یک صبحانهٔ ایرانی است و این ماده در سراسر جهان بهعنوان یک مادهٔ مقوی و البته خوشمزه شناخته میشود. عسل مادهای شیرین است که طی فرایندی پیچیده، توسط زنبورها تولید میشود و از خواص درمانی فراوانی برخوردار است. در ادامه قصد داریم دربارهٔ عسل، تاریخچه و نحوهٔ تولید آن اطلاعاتی را ارائه دهیم.
همچنین انواع عسل را بیان میکنیم و کمی به عسلهای تقلبی میپردازیم. در کنار اینها قصد داریم یکی از انواع عسل یعنی عسل بهارنارنج را به شما معرفی کرده و خواص آن را با دقت بیشتری بررسی کنیم.
تاریخچهٔ عسل
جالب است بدانید انسانها از هزاران سال قبل، از خواص بیشمار عسل آگاهی داشته و آن را به شکلهای مختلف بهکار میبردهاند. در تمدن مصر باستان که یکی از پیشرفتهترین تمدنهای زمان خود بود، عسل به شکلهای مختلف استفاده میشدهاست. قدمت عسل در مصر به حدود 2600 تا 2200 سال پیش از میلاد، یعنی بیش از چهارهزار سال قبل باز میگردد. از شواهدی که در معابد مصری یافت شده است، دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که مصریان عسل را برای درمان انواع بیماریها تجویز میکردهاند.
علاوهبر آن، به دلیل اینکه اکثر میکروارگانیسمها توانایی رشد در عسل را ندارند، این ماده به ندرت فاسد میشود. مصریان نیز با آگاهی از این خاصیت، از عسل در مومیایی کردن مردگان خود نیز استفاده میکردهاند. بهکارگیری عسل محدود به تمدن مصر نبوده است. یونانیان باستان باور داشتهاند که خدایان آنها به دلیل خوردن غذای بهشتی، نامیرا و ابدی هستند و بر این باور بودهاند که عسل یکی از مواد تشکیلدهندهٔ این غذای بهشتی است.
نحوهٔ تولید عسل
عسل یکی از موادی است که انسان در تولید آن نقشی ندارد. در ابتدا زنبورها به جمعآوری شهد گیاهان مختلف پرداخته و به کندو باز میگردند. سپس این شهد را به مادهٔ پرانرژی که همهٔ ما به نام عسل میشناسیم تبدیل میکنند و آنها را در کندوهای خود قرار میدهند. هنگامی که کندوهای عسل به اندازهٔ کافی پر شده باشند، زنبورداران زنبورها را (معمولاً با دود) از کندو بیرون رانده و عسل را با دستگاه یا بهصورت سنتی از کندو خارج میکنند.
البته زنبورها خودشان از این عسل نیز تغذیه میکنند و درواقع عسل را بهعنوان آذوقه مخصوصاً برای زمستان که گل و گیاهی وجود ندارد که آنها از شهدش تغذیه کنند، تولید و ذخیره مینمایند. به همین دلیل زنبورداران مقداری از عسل را بهعنوان آذوقهٔ زنبورها در زمستان در کندو باقی میگذارند. سالیانه بهطور متوسط، از هر کندو حدود 29 کیلوگرم عسل برداشت میشود و برای تولید هر کیلو از آن، به بیش از چهل هزار پرواز توسط زنبور نیاز است.
عسل بهار نارنج و خواص آن
همانطور که گفتیم، زنبورها برای تولید عسل، شهد گل و گیاهان مختلف را جمعآوری میکنند. عسل بهارنارنج درواقع عسلی است که از شهد گیاه بهارنارنج تولید شدهاست. البته خوب است بدانید که زنبورها گیاهی که قصد برداشت شهد آن را دارند، انتخاب نمیکنند بلکه برای بهدستآوردن عسل بهارنارنج، زنبوردار کندوها را در منطقهای که گیاه بهارنارنج گیاه قالب است قرار میدهد. بعضی اوقات زنبور شهد گیاهان دیگر را جمعآوری میکند.
بنابراین هیچ عسلی بهصورت خالص تنها از یک گیاه بهدست نمیآید. عسل بهار نارنج عسلی است که بیش از پنجاهدرصد آن از شهد این گیاه درست شده باشد.
خواص عسل بهارنارنج
عسل بهارنارنج معمولاً در استانهای شمالی ایران تولید میشود و زمان برداشت عسل بهارنارنج فصل بهار است. اولین خاصیت عسلی که از گیاه بهارنارنج بهدست آمده باشد، بهبود عملکرد قلب است. قلب مهمترین عضو بدن انسان است که از بدو تولد تا زمان مرگ بیوقفه کار میکند و عملکرد درست آن تأثیر بسیاری در عملکرد درست دیگر اعضای بدن دارد. آنتیاکسیدانهای موجود در این عسل، برای قلب و دستگاه گردش خون فواید بیشماری دارند.
دیگر عضو بدن که به اندازهٔ قلب اهمیت دارد، مغز است. با توجه به مشاهدات دانشمندان، فلاونوئیدهای موجود در عسل مرکبات، میتوانند از سلولهای مغز محافظت کنند. آزمایشات نشان میدهند که افراد مسنی که از عسل بهارنارنج تغذیه کردهاند، عملکرد مغزی بهتری نسبتبه دیگران دارند. آنتیاکسیدانهای موجود در این عسل، سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و در مقابله با سرطان بسیار مؤثر است.
دیگر کاربرد عسل مرکبات، افزایش شادابی پوست و حفظ جوانی آن است. البته در این مورد هم خوردن عسل و هم استفادهٔ موضعی از آن، مؤثر خواهد بود. برای اثرگذاری بیشتر میتوانید عسل را با مواد طبیعی دیگر مخلوط کنید و سپس آن را بر روی پوست قرار دهید.
عسل تقلبی و انواع آن
متاسفانه عسلهای تقلبی بسیاری در بازار هستند که قطعاً به اندازهٔ عسل کاملاً طبیعی خاصیت ندارند. بهطورکلی سه نوع عسل تقلبی در بازار یافت میشود. اولین نوع آن عسل مصنوعی است که هیچ شباهتی با عسل طبیعی ندارد. این نوع عسل کاملاً ساختگی بوده و از حرارت دادن شکر و ترکیب آن با مواد شیمیایی دیگر بهدست میآید. عسل مصنوعی نه تنها هیچ خاصیتی ندارد، بلکه مصرف آن به دلیل میزان شکر بالا ضرر هم خواهد داشت.
نوع دوم عسل تقلبی، عسل شربتی است. در این شیوه، معمولاً یک ظرف شربت آب و شکر در جلوی کندوی زنبورها قرار میگیرد و زنبورها به جای شهد گلها، از آن تغذیه میکنند. به دلیل فرایندهایی که توسط زنبورها بر روی آب و شکر انجام میشود، این نوع عسل تقلبی به عسل طبیعی نزدیکتر است، اما میزان خواص آن بسیار کمتر از عسل طبیعی خواهد بود.
سومین نوع عسل تقلبی عسل ترکیبی است. در این شیوه، دو عسل که یکی از آنها طبیعی و گرانقیمت است، با نوع دیگری که قیمت پایینتری دارد ترکیب میشود.
آهوتا؛ بهترین فروشگاه برای خرید عسل طبیعی
آهوتا یک مجموعه است که بیش از 15 سال در زنبورداری تجربه داشته و عسل کاملاً طبیعی را بهصورت مستقیم به مشتریان میرساند. فروشگاه اینترنتی آهوتا از سال 1395 راهاندازی شده و شما از طریق آن میتوانید بهصورت مستقیم، عسل طبیعی را از خود تولیدکننده تهیه کنید. این فروشگاه عسلهای متنوعی همچون عسل بهارنارنج را به مشتریان ارائه میکند و حتی امکان خرید ژل رویال را بهصورت آنلاین فراهم کردهاست.
تمامی عسلهای این مجموعه کاملاً طبیعی بوده و هیچگونه ناخالصی در خود ندارند.
منبع:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996921001678