قیمت برنج به بالای 45 هزار تومان رسید!
اعتماد/حداکثر قیمت هر کیلو برنج تنها ۵۰۰ تومان با یارانه ماهانه یک فرد فاصله دارد؛ بدین معنا که یک خانواده ۴ نفری با مبلغ یارانه خود در هر ماه تنها ۴ کیلوگرم برنج ایرانی میتواند تهیه کند. اگرچه با توجه به تورم بیس از ۴۰ درصد کشور در چند ماه اخیر، بالا رفتن قیمت خوراکیها نیز دور از ذهن نبود، اما تغییر قیمت برخی کالاها مانند برنج، نان، مرغ و... میتواند صدمات جبرانناپذیری به سلامت جسمی افراد با درآمد کم وارد کند.
براساس مشاهدات میدانی قیمت هر کیلو برنج ایرانی در خردهفروشیهای تهران با افزایش نگرانکننده از ۳۸ تا ۴۵ هزار تومان به فروش میرسد. این افزایش قیمت در کنار بالا رفتن قیمت نان در برخی نانواییها، زنگ هشداری برای خانوادههای آسیبپذیر است؛ چراکه مهمترین منبع غذاییشان، همان برنج و نان، در حال حذف شدن از سبد مصرفی اسم است. اگرچه آمارها نشان میدهد در یک دهه اخیر سرانه مصرف برنج نیز کاهش چشمگیری داشته است؛ با استناد به آنچه رییس انجمن برنج گفته بود، در سال ۹۹ که قیمت هر کیلو برنج ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان بود، سرانه مصرف نیز به ۳۶ کیلوگرم رسیده بود. بنابراین با این افزایش قیمت انتظار میرود در گزارشهای سال ۱۴۰۰، سرانه مصرف هر ایرانی کاهش بیشتری پیدا کند.
با وجود اینکه کارشناسان بارها نسبت به تبعات افزایش قیمت در سبد کالاهای اساسی و خوراکی هشدار داده بودند، اما دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی بر این باور است که افزایش دستمزد کارگران در شالیزارها باعث این افزایش قیمت است. با این وجود قاسمعلی حسینی بر این نکته نیز اذعان کرد که افزایش قیمت بازار برنج را نیز راکد کرده است. از سوی دیگر علی اکبری، نایبرییس انجمن برنج نیز بر این باور است که قیمت فعلی این خوراکی در بازار حباب دارد و بهترین محصول نیز نباید از کیلویی ۳۴ هزار تومان، بیشتر فروخته شود. البته که به باور او برخی با این حربه و افزایش قیمت برنج ایرانی سعی در تغییر ذایقه افراد و گسیل آنها به بازار برنج خارجی دارند. او در مصاحبه روز گذشته خود بارها بر این امر تاکید داشت که مشکلی در برداشت محصول وجود ندارد و اگر بیشتر از سال ۹۹ برداشت نشود، کمتر هم نیست.
بالا رفتن قیمت برنج در کنار تورم ۴۴.۲ درصدی تیر ماه، باعث اعمال فشار بیشتری به طبقات فرودست شده که بر همین اساس انتظار میرود تا چند روز آینده بازار خرید برنجهای وارداتی رونق بیشتری بگیرد. براساس مشاهدات میدانی و آنچه در سایتهای خرید و فروش مواد غذایی وجود دارد، قیمت هر کیلو برنج هندی بین ۲۲ تا ۳۰ هزار تومان است که فاصله زیادی با قیمت هر کیلو برنج ایرانی دارد.
با وجود اینکه برخی مسوولان وعدههایی مبنی بر کاهش قیمت هر کیلو برنج طی هفتههای آتی میدهند، اما تنها ماده خوراکی که طی ماههای اخیر افزایشهای ناگهانی داشته، برنج نبوده است. هفته گذشته بالا رفتن ناگهانی قیمت ماست و هویج نیز خبرساز شده بود. اگرچه مجددا وعدههایی برای کاهش قیمت داده شد، اما افزایش قیمت به خصوص کالاهای لبنی نیز به یکی از مهمترین دغدغهها تبدیل شده است. بر اساس اعلام اتحادیههای مرتبط، سرانه مصرف مواد لبنی در کشور در سال ۹۹ به شدت کاهش یافته بود. از سوی دیگر در خرداد سال جاری اسماعیل خانی، کارشناس صنعت لبنی گفته بود مصرف سرانه شیر در کشور ۸۰ کیلوگرم است در حالی که متوسط جهانی آن ۱۱۳ کیلوگرم اعلام شده بود. نکته در این است که قرار بود در سند بالادستی ۱۴۰۴ سرانه مصرف این ماده لبنیاتی به ۱۲۰ کیلوگرم برای هر فرد ایرانی برسد که این عدد فاصله زیادی با مصرف فعلی دارد. این فاصله در بیشتر مواد خوراکی از جمله برنج، گوشت و مرغ و... نیز گزارش شده است. مهمترین دلیل آن نیز افزایش قیمتها و کاهش قدرت خرید است. اما چه زمانی برای آن چارهای اندیشیده میشود؟