چگونه خودرو ارزان بخریم؟
یکی از مشکلات حوزه خودرو مربوط به نحوه عرضه این محصول میشود.
پس از حذف قرعهکشی خودرو، فروش به خودروسازان بازمیگردد و خودروساز در سایتهای فروش از طریق نمایندگیهای خود اقدام به فروش خودرو میکند. پس از ماهها انتظار بلاخره قرعهکشی خودرو حذف شد.
به نقل از مهر، یکی از مشکلات حوزه خودرو مربوط به نحوه عرضه این محصول میشود. از حدود ۳ سال پیش که بازار خودرو بیش از پیش دچار آشفتگی و گرانی شده بود دولت تصمیم گرفت با شیوهای تحت عنوان قرعهکشی، با ثبتنام از متقاضیان خرید خودرو و قرعهکشی میان آنها، هرجومرج را در بازار خودرو کاهش دهد.
اما این شیوه خلاف آنچه که مسئولان تصور میکردند عمل کرد. یعنی با جولان دلالان علاوه بر مشکلات عدیدهای که درخصوص خریدوفروش کد ملی برای ثبتنام در قرعهکشیها پیش آمد، فاصله قیمتی بین کارخانه و بازار روزبهروز بیشتر شد و مصرفکنندگان واقعی از بازار خارج شدند، تا جایی که امروز خودرو کاملا از یک محصول مصرفی تبدیل به یک محصول سرمایهای شده است.
از زمان خلق شیوه قرعهکشی، مسئولان متعددی زبان به انتقاد از آن گشودند و این انتقادات در سطح وزرا نیز مشاهد شد اما هرگز اقدام مؤثری برای بهبود اوضاع انجام نشد که همین موضوع به افرایش نارضایتیها و بهمریختگی بیشتر بازار منجر شد. تا اینکه فاطمیامین، وزیر صمت از همان روزهای نخست سکانداری ضمن اعلام نارضایتی از وضعیت صنعت خودرو اعلام کرد که برنامههای مشخصی برای بهبود فرآیند عرضه خودرو به بازار و حذف شیوه قرعهکشی از سال ۱۴۰۱ دارد.
آنطور که فاطمیامین تاکید کرده بود قرعهکشی از طریق افزایش تیراژ تولید ممکن خواهد بود و با توجه به برنامه خودروسازان و البته دستور دولت برای افزایش تولید خودرو، بهنظر میرسید که حذف قرعهکشی از همین سال جاری کلید خواهد خورد و مصرفکنندگان برای خرید خودرو دیگر نیازی به گذر از هفتخوان رستم نخواهند داشت.
در همین رابطه اردیبهشتماه سال جاری، وزارت صمت اعلام کرد که محصولات همه خودروسازان اعم از دولتی و خصوصی باید از طریق سامانه یکپارچه تخصیص خودرو عرضه کنند تا گام نخست برای حذف قرعهکشی برداشته شود.
پس از برگزاری ۳ دور قرعهکشی، اعلام شد که محصولات شرکت سایپا از این فرآیند خارج شده و محصولات بعضی از شرکتهای بخش خصوصی نیز از طریق بورسکالا عرضه میشود. بنابراین فقط چند محصول از شرکت ایرانخودرو باقیماند که مقرر شد این محصولات نیز از طریق سایت خود شرکت در قالب قرعهکشی عرضه شوند.
در اینجا مساله مهمی در مورد نحوه فروش خودرو پس از حذف قرعهکشی آن هم بعد از حدود ۳ سال، وجود دارد. اینکه سیاست عرضه خودرو بعد از دوران قرعهکشی چگونه خواهد بود.
در این رابطه عبدالله توکلی لاهیجانی، مدیرکل دفتر صنایع خودرو وزارت صمت با بیان اینکه صنعت خودروسازی کشور در دوره گذار است، گفت: مدتی بود که تولیداتمان در حوزه خودروسازی آسیب دیده بود، به شکلی که ۸۰۰هزار دستگاه خودرو تولید میشد و ۳۰۰هزار دستگاه در پارکینگ میماند.
وی افزود: از آن طرف نیز تقاضای انباشته زیادی داشتیم و بهدلیل عرضه کم خودرو، این محصول تبدیل به یک کالای سرمایهای شد که هجوم دلالان به بازار خودرو را بهدنبال داشت.
توکلی لاهیجانی تصریح کرد: بنابراین در کنار تقویت تولید باید نسبت به عرضه خودرو نیز سیاست دقیقی را اتخاذ و این حوزه را شفاف میکردیم.