پیام رهبری برای ایران زمین
علیاکبر ولایتی باسابقهترین وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران است.
تسنیم نوشت: علیاکبر ولایتی، وزیر اسبق امور خارجه در کتاب «آن سوی دیپلماسی» به شرح جملات آیتالله خامنهای رئیسجمهور وقت در واکنش به عدم رأی اعتماد مجلس به وی برای پست نخستوزیری در سال ۶۰ پرداخته است.
علیاکبر ولایتی باسابقهترین وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران است. او که هماکنون مشاور امور بینالملل رهبر معظم انقلاب اسلامی است در دورهای حساس که جنگ ایران و عراق جاری بود و با پذیرش قطعنامه ۵۹۸ به پایان رسید، مسئولیت وزارت امور خارجه را بهعهده داشت و تا سال ۷۶ (پایان دولت سازندگی) عهدهدار این سمت بود.
ولایتی پس از اینکه در سالهای گذشته کتاب «تاریخ سیاسی جنگ تحمیلی عراق بر جمهوری اسلامی ایران» را با نگاه به نقش دستگاه دیپلماسی و وزارت امور خارجه در جنگ به انتشار رساند، اکنون کتاب «آن سوی دیپلماسی؛ سیاست و روابط خارجی جمهوری اسلامی بر پایه یادداشتهای دوران وزارت امور خارجه» را آماده انتشار ساخته است که جلد اول آن درباره رویدادهای سالهای ۶۰ و ۶۱ است که در چند گزارش به بازخوانی بخشهای مهمی این کتاب خواهیم پرداخت:
واکنش آیتالله خامنهای به عدم اعتماد مجلس به نخستوزیر پیشنهادیاش
بخش نخست این کتاب از مهر و آذر ۶۰ شروع میشود که ولایتی بهعنوان نخستوزیر و سپس وزیر امور خارجه پیشنهادی به مجلس شورای اسلامی معرفی شد. او در این خصوص نوشته است: «در مهر ۱۳۶۰ از سوی آیتالله خامنهای رئیسجمهور بهعنوان نخستوزیر به مجلس معرفی شدم که بهدلیل مخالفت اعضای سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی رأی نیاوردم؛ چرا که آنها با آقای مهندس میرحسین موسوی هماهنگ بودند.
دوشنبه ۲۷ مهر ۱۳۶۰ به مجلس شورای اسلامی معرفی شدم. پنجشنبه ۳۰ مهر ۱۳۶۰ پس از اتمام نطقهای نمایندگان موافق و مخالف، رأیگیری به عمل آمد که از ۲۰۷ نماینده حاضر، ۷۴ نفر موافق، ۸۰ نفر مخالف، ۱۵ نفر بیرأی و ۳۸ نفر رأی ممتنع به نخستوزیری اینجانب دادند و بدین ترتیب نتوانستم رأی لازم را برای تصدی مقام نخستوزیری کسب کنم.
آیتالله خامنهای رئیسجمهور در واکنش به عدم رای اعتماد مجلس به علیاکبر ولایتی برای پست نخستوزیری گفتند: «من اقدام شجاعانه مجلس را ستایش میکنم و معتقدم این کار از شجاعانهترین اقدامات مجلس بوده است و استقلال مجلس برای ما مسئله ارزشمندی است»
آیتالله خامنهای در واکنش به رأی عدم تمایل نمایندگان مجلس به نخستوزیری اینجانب گفتند: « من اقدام شجاعانه مجلس را ستایش میکنم و معتقدم این کار از شجاعانهترین اقدامات مجلس بوده است و استقلال مجلس برای ما مسئله ارزشمندی است؛ زیرا که معتقدیم مجلس در یک جامعه انقلابی مانند جامعه ما، مادرِ همه تصمیمگیریها است. اما دلیل من برای انتخاب ایشان قانعکننده است و بهاعتقاد من همچنان آقای دکتر ولایتی برای پست نخستوزیری فرد شایستهای است و عدم تمایل آرای مجلس بیشتر بر اثر عدم شناخت از ایشان بوده که به این شکل نتیجه داده است، چون همانطور که اطلاع دارید حدود ۴۰ رأی ممتنع وجود داشت و آرای ممتنع بهمعنای نداشتن شناخت از آقای ولایتی بوده است که مطمئناً اگر این شناخت را وکلای محترم داشتند، به ایشان رأی مثبت میدادند. »
یکشنبه ۲۲ آذر ۱۳۶۰ آقای مهندس میرحسین موسوی نخستوزیر اینجانب را برای تصدی وزارت امور خارجه معرفی کردند. سهشنبه ۲۴ آذر رأیگیری انجام شد و از ۱۸۶ نماینده حاضر در مجلس، ۱۵۵ نفر به من رأی موافق دادند و بدین ترتیب به سمت وزیر امور خارجه انتخاب شدم.»