مسافران حج بخوانند| چه واکسن هایی برای حج استاندارد است؟
به محض اینکه بحث حج قطعی شد، با توجه به هماهنگیهایی که با شرکتهای فروشنده واکسن شده بود، سفارشگذاری واکسن مننژیت انجام شد.
واکسنهای کرونای مورد تایید عربستان برای حج امسال را در این مطلب آورده ایم. معاون حج و عمره مرکز پزشکی حج و زیارت هلالاحمر، زمان آغاز معاینات پزشکی زائران ایرانی حج امسال، وضعیت واکسیناسیون مننژیت و شرایط واکسیناسیون کرونا را تشریح کرد.
«طاهر درودی» درباره وضعیت واکسیناسیون زائران ایرانی حج امسال علیه مننژیت اظهار کرد: با توجه به اینکه برنامه واکسیناسیون مننژیت حجاج هر ساله به صورت اختصاصی از سوی جمعیت هلالاحمر انجام میشود، امسال هم برنامهریزیهای اولیه انجام شده بود، اما با توجه به اینکه برگزاری حج قطعی نبود، سفارشگذاری برای واکسن مننژیت انجام نشده بود؛ چراکه واکسن مننژیت وارداتی است و در صورت برگزارنشدنِ حج، ورود واکسن منجر به گذشتن تاریخ مصرف واکسنها و هزینههای بالا میشد.
واکسیناسیون علیه مننژیت برای حجاج ایرانی از یک ماه دیگر
وی افزود: به محض اینکه بحث حج قطعی شد، با توجه به هماهنگیهایی که با شرکتهای فروشنده واکسن شده بود، سفارشگذاری واکسن مننژیت انجام شد. امیدواریم طی یک ماه آینده این واکسن به تعداد مورد نیاز برای زائرانی که امسال قرار است به حج مشرف شوند، وارد کشور شده و تلقیح آن انجام شود. با توجه به سهمیهای که عربستان برای زائران امسال اعلام کرده، معاون حج و عمره سازمان حج و زیارت اعلام کرد که حدود ۴۰ هزار نفر اعم از زائران و عوامل به حج مشرف میشوند. برای این تعداد و مقداری بیشتر، سهمیه واکسن مننژیت پیشبینی و سفارشگذاری شده است. بعد از سفارشگذاری، شرکت تولیدکننده باید پروسه تولید را آغاز کند و فرآیند تهیه، تأمین، انتقال، ورودش به کشور و توزیع واکسن در استانها مقداری زمانبر است. قاعدتاً اگر واکسن مننژیت را دو هفته قبل از اعزام حجاج تلقیح کرده باشیم، طبق دستورالعملها کفایت میکند. البته فکر میکنیم زودتر از این واکسن در دسترسمان باشد. فکر میکنیم اواخر خردادماه یا اوایل تیرماه، اعزام حجاج آغاز شود که تا آن زمان وقت کافی برای ورود واکسن و تلقیح آن را داریم.
شرایط عربستان برای تزریق واکسن کرونا
معاون حج و عمره مرکز پزشکی حج و زیارت هلالاحمر، درباره دستورالعملهای مرتبط با واکسیناسیون کرونا برای حجاج و شرایط عربستان در این زمینه، گفت: عربستان دستورالعملی درباره واکسن کرونا منتشر کرد و واکسنهای مورد تاییدشان را اعلام کرده و در صورتی که زائران هر یک از این واکسنها را تزریق کرده باشند، با کارت واکسیناسیون از نظر دولت سعودی قابل قبول است. برخی از واکسنهای مورد تأیید عربستان، واکسنهایی است که در ایران هم استفاده شده است؛ واکسنهایی مانند سینوفارم، آسترازنکا و اسپوتنیک که مورد تأیید عربستان بوده و در ایران هم برای افراد استفاده شدند. لیست واکسنهای مورد تأیید عربستان که منتشر شده، شامل واکسنهای فایزر و مدرنا است که در ایران خیلی استفاده نشده است، اما واکسنهایی مانند سینوفارم، آسترازنکا و اسپوتنیک که در ایران هم برای مردم تزریق شده نیز در لیست مورد تأیید عربستان وجود دارد. حجاج هم باید حداقل دو دوز واکسن تزریق کرده باشند. البته پیشنهاد وزارت بهداشت کشورمان تزریق سه دوز واکسن کرونا است که ایمنی بیشتری وجود داشته باشد.
وی درباره تعیین تکلیف حجاجی که واکسن ایرانی تزریق کردهاند برای اعزام به حج ادامه داد: جلسهای را در این زمینه امروز دکتر مرعشی با معاون بهداشت وزارت بهداشت دارند تا برای این گروه از حجاج تصمیمگیری و تعیین تکلیف شود تا برای همه از یک روش یکسان استفاده کنند. افرادی هم که واکسیناسیونشان علیه کرونا کامل نیست، باید واکسیناسیونشان را کامل کنند.
۳ سناریوی تأمین داروی مورد نیاز حجاج ایرانی در عربستان
درودی، درباره وضعیت انتقال دارو به عربستان برای ایام حج گفت: در این زمینه سه سناریو پیش رو داریم؛ سناریوی اول این است که مانند سالهای گذشته بتوانیم داروها را از ایران خریداری و به عربستان منتقل کنیم که بعید به نظر میرسد با توجه به محدودیت زمانی موجود، بتوانیم به طور کامل این اقدام را انجام دهیم. حالت دوم این است که داروها را به طور کلی از سعودیها تهیه کنیم؛ یعنی خرید در محل انجام شود. سناریوی سومی هم وجود دارد که در حال مذاکره هستیم که به این صورت است که بتوانیم حداقل بخشی از داروها را از ایران منتقل کنیم و بخشی را هم از طرف سعودی تهیه کنیم.
وی افزود: در حال مذاکره هستیم که ببینیم طرف سعودی با توجه به زمان دیرهنگامی که قطعیت حج را اعلام کردند، چه تصمیمی میگیرد. ما هر سال در چنین زمانی تقریباً داروهایمان را به عربستان اعزام کرده بودیم، اما امسال به دلیل اعلام دیرهنگام سعودیها برای برگزاری حج، تازه به شرایطی رسیدیم که تعیین تکلیف شویم و به تازگی ظرفیت حجاج ما مشخص شده است. از طرفی میزان دارو و نوع دارویی که گرفته میشود، همیشه برمبنای تعداد حجاج، ترکیب سنی و شرایط و بیماریهایشان است؛ اما امسال به دلیل اعلام دیرهنگام مقداری عقب هستیم و در حال مذاکرهایم که ببینیم با چه روشی میتوانیم بهترین شرایط را که برای زائران مناسبتر است، انجام دهیم.