آمریکا برای برجام شرط گذاشت| تصمیم جدید بایدن برای برجام
یکی از ایدههای میانی احتمالی که توسط جیسون رضائیان مطرح شده، اضافه کردن نیروی قدس و اطلاعات سپاه به فهرست FTO و حذف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.
انتظار میرود، برای یافتن راهی برای حل بنبست پیش آمده برای پیشنویس توافق احیای برجام، در روزهای اخیر ایالات متحده یک پیشنهاد متقابل به ایران ارسال کند. در شرایطی که به نظر میرسد مذاکرات بر سر احیای برجام، در آستانه نهایی شدن با پیچ تندی مواجه شده، طرفین حاضر در گفت وگوهای هستهای به سختی مشغول رایزنی برای سازش بر سر رفع موانع آخر هستند.
لارا روزن، خبرنگار آگاه به جریان مذاکرات با انتشار گزارشی با عنوان «مذاکرات ایران همچنان در برزخ است؛ در انتظار پیشنهاد متقابل ایالات متحده» مدعی شده است که در روزهای آینده و در واکنش به پیشنهاد اخیر ایران، ایالات متحده به صورت متقابل پیشنهاد جدیدی را برای مصالحه به تهران ارسال خواهد کرد.
منابع دیپلماتیک به من گفتهاند که انتظار میرود، برای یافتن راهی برای حل بنبست پیش آمده برای پیشنویس توافق احیای برجام، در روزهای اخیر ایالات متحده یک پیشنهاد متقابل به ایران ارسال کند –هر چند هنوز این اتفاق نیفتاده است. به گفته یک دیپلمات غربی: «ما هنوز در انتظار پاسخهای ایالات متحده هستیم. اما همه چیز گیج کننده شده است».
به گفته منابع مذکور، پیشنهاد متقابل ایالات متحده در واکنش به پیشنهادی از سوی ایران است که در اوایل هفته گذشته از طریق انریکه مورا، هماهنگکننده اتحادیه اروپا، به واشنگتن ارائه کرد –پیشنهادی که ایالات متحده آن را کاملا غیرقابل قبول تلقی کرده است.
از قرار معلوم پیشنهادی که ایران از طریق مورا ارسال کرده به دنبال رد ایده ایالات متحده از طرف ایران بوده که بر اساس آن، دو طرف توافق کنند که در ازای حذف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران از فهرست تروریسم وزارت امور خارجه آمریکا، دو طرف مقامات یکدیگر را هدف قرار ندهند.
به گفته یک مقام آمریکایی، جو بایدن، رئیسجمهور بایدن، مانند مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش، معتقد است که نیروی قدس سپاه پاسداران باید در فهرست تروریسم وزارت خارجه باقی بماند. جالینا پورتر، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا به خبرنگاران گفته رئیسجمهور در این مورد هم نظر با رئیس ستاد مشترک ارتش است و فراتر از آن، ما در مورد هیچ یک از موضوعات مذاکرات هستهای اظهار نظر نمیکنیم.
پورتر همچنین با تکرار موضع سرد آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه در اوایل این هفته، اظهار کرد که توافق بر سر احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نه قریب الوقوع و نه قطعی است.
بلینکن روز چهارشنبه در بروکسل به اماسانبیسی گفته بود: «با وجود تمام تلاشهایی که برای احیای برجام انجام دادهایم و با وجود این واقعیت که تصور میکنم میکنم چنین توافقی امنیت ما را بهتر تامین خواهد کرد، اما من به چشمانداز به نتیجه رسیدن مذاکرات خوشبین نیستم».
یکی از مقامات ارشد دولت ایالات متحده در مورد اظهارات بلینکن به من گفته: «این چیزی است که ما مدتی است آن را متذکر شدهایم... افسوس».
علی واعظ، مدیر برنامه ایران در گروه بین المللی بحران، پیرامون موضوع مورد مناقشه حضور سپاه در فهرست مذکور گفت: «راهحلهای میانی چندانی زیادی وجود ندارد.»
اولین بار در سال 2007، دولت بوش نیروی قدس سپاه را در لیست تروریسم وزارت خزانهداری ایالات متحده (SDGT) قرار داد. دولت ترامپ در سال 2017 کل سپاه را در این فهرست قرار داد. و در نهایت هم در آوریل 2019 سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به لیست تروریسم وزارت خارجه (FTO) افزوده شد.
یکی از ایدههای میانی احتمالی که توسط جیسون رضائیان مطرح شده، اضافه کردن نیروی قدس و اطلاعات سپاه به فهرست FTO و حذف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.
مشخص نیست که آیا این ایده مورد قبول دو طرف قرار خواهد گرفت یا خیر. و البته باید متذکر شد که مواضع روزهای اخیر میلی و بایدن در روزهای اشاره به نیروی قدس به طور خاص و نه کلیت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی داشته است.