قیمت برنج / برنج / قیمت برنج کیلویی چند؟
پشت پرده گرانی قیمت برنج لورفت| سلطان برنج کیست؟
اولین موج گرانی برنج در کشور در پاییز به وجود آمد. زمانی که قیمت برنج ایرانی بهصورت میانگین به ۶۰ هزار تومان رسید.
دو موج گرانی برنج در پاییز و زمستان ِاولین سال قرن جدید، واکنشهای زیادی در پی داشت. سالی که گذشت سال خوبی برای تولیدکنندگان و مصرفکنندگان برنج ایرانی نبود. البته مثل همیشه عدهای معدودی نان خود را در غم مردم زده و پولهای کلانی به جیب زدند تا جایی که برنج را از سفره بعضی ایرانیان حذف کردند.
اولین موج گرانی برنج در کشور در پاییز به وجود آمد. زمانی که قیمت برنج ایرانی بهصورت میانگین به ۶۰ هزار تومان رسید. افزایش قیمتی که هر چه قدر تلخ اما تکرار آن در بهمن ماه غیرقابل پیشبینی بود. برنج ایرانی در بهمن ماه به ۹۰ هزار تومان رسید. شاید اینطور تصورش راحتتر باشد، یک کیسه ۱۰ کیلویی برنج ایرانی نزدیک به یک میلیون تومان.
مثلث دلالی، احتکار و سودجویی تقریبا رکن جداییناپذیر بازار کالاهای اساسی در یک دهه اخیر است. رکنی که همیشه از سوی مسئولان تأیید میشود اما هیچگاه مسببان آن شناخته نمیشود. دلالی و سوادگری در بازار وقتی اثبات شد که در موج اول گرانی برنج، قیمت خریداری شده از کشاورز کمتر از ۴۰ هزار تومان عنوان شد.
ادامه گرانیها فرصتی برای نمایندگان خلق کرد تا قیمت دقیق برنج خریداری شده را کشف کنند. یک عضو کمیسیون کشاورزی مجلس و نماینده علیآباد کتول میگوید که از شالیکاران بسیاری سوال پرسیده است و همه گفتهاند که برنج را ۳۰ تا ۳۵ هزار تومان فروختهاند.
نماینده مردم ساری هم در این باره به ایسنا گفت که کشاورزان ایرانی امسال ۲ میلیون تن برنج تولید کردند. نزدیک به ۷۰۰ – ۸۰۰ هزار تن برنج بیشتر نیاز داشتیم که وارد شده است. این نقلقول یعنی امسال کشورمان با کمبود برنج مواجه نبود که تقاضای برنج ایرانی زیاد شود و گرانی را بهدنبال داشته باشد.
احتکار برنج هم حلقه مبهم داستان گرانی برنج در ایران بود تا اینکه یک عضو کمیسیون کشاورزی مجلس آن را تأیید کرد. ذبیح الله اعظمی گفت که با توجه به آمار تولید برنج در سال گذشته، قاعدتا نباید این مشکل را میداشتیم. او زمزمه حذف ارز ترجیحی را باعث و بانی احتمار دانست.
بحران زیست محیطی، بلای جان برنج است یا برعکس؟
موج اول گرانی برنج که اتفاق افتاد، بسیاری از نمایندگان مجلس از کاشت برنج در استانهای کمیاب انتقاد کردند. بهگفته یک عضو کمیسیون کشاورزی مجلس برنج ایرانی در ۱۹ استان کشت و در مساحتی نزدیک به ۸۰۰ هزار هکتار کشت میشود که از میزان ۲۰۰ هکتار آن در استانهای شمالی نیست. در اصفهان، سیستان و بلوچستان و خوزستانی است که با بحران آب دست و پنجه نرم میکنند.
البته شاید بتوان گفت که انتقاد نمایندگان مجلس از کاشت برنج در استانهای غیرشمالی بیمعنا بهنظر میرسد چرا که خودشان در جلسه علنی (سهشنبه ۱۲ اسفند ماه ۱۳۹۹) در جریان بررسی جزئیات لایحه بودجه ممنوعیت کشت برنج در مناطق مختلف کشور را لغو کردند و تصمیمگیری در این موضوع را به شورای آب هر استان واگذار کردند.
تأثیر خشکسالی و شرایط وخیم محیط زیستی بر تولید برنج اما یکطرفه نیست. عضو دیگری از کمیسیون کشاورزی مجلس در بهمن ماه و در موج دوم گرانی برنج از کاهش ۲۰ درصدی تولید برنج در کشور خبر داد و علت آن را خشکسالی و بحران زیست محیطی عنوان کرد. بنابراین هم بحران زیست محیطی شرایط برنج را وخیم کرده است و هم کاشت برنج در کمآبترین استانهای ایران شرایط زیست محیطی را روز به روز وخیمتر میکند.