روحانی علیه روحانی
«کشور با سخنرانی اداره نمیشود»؛ این گزارهای که حسن روحانی صبح روز یک شنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۱ در قامت رئیس وقت مرکز منحل شده تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در دومین همایش «برند برتر کیفیت برتر» به زبان راند و شاید هرگز به فکرش نمیرسید که روزی خواهد آمد تا خودش با سخنرانی مشغول اداره کشور باشد و به «حکمرانی با گفتاردرمانی» مشهور شود.
«کشور با سخنرانی اداره نمیشود»؛ این گزارهای که حسن روحانی صبح روز یک شنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۱ در قامت رئیس وقت مرکز منحل شده تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در دومین همایش «برند برتر کیفیت برتر» به زبان راند و شاید هرگز به فکرش نمیرسید که روزی خواهد آمد تا خودش با سخنرانی مشغول اداره کشور باشد و به «حکمرانی با گفتاردرمانی» مشهور شود. روحانی در همان جلسه به این نکته نیز اشاره کرد که «تولید پایه اساسی قدرت در هر کشوری است. تولید پایه استقلال و توسعه و مشخصکننده جایگاه یک کشور در دنیا است. نفوذ و جایگاه یک کشور را تولیدات ملی آن و رشد اقتصادیاش مشخص میکند. معضلات اقتصادی مثل بیکاری و تورم را نیز تولید و عرضه کالا میتواند حل کند و در مقابل اشتغالزایی را بیافریند.»
حال همین گوینده این سطور رفع معضلات اقتصادی را به لندن و واشنگتن و پاریس گرهزده و تولید و تولیدکننده رابه فراموشی سپرده است. نکته پر غصه آنجاست که مشاوران ناآشنا به درد مردم به جای یادآوری سخنان دیروز روحانی و هدایت او به سمت حمایت از تولید، به دستگاه قضا حمله میکنند که رهیافت حمایت از تولید را عملی کرده است بهطوریکه سید محمدرضا مرتضوی دبیر کل خانه صمت ایران در هجدهمین جشنواره «تولید ملی و افتخار ملی»، گفت: عملکرد خوب دستگاه قضا را در حمایت از واحدهای تولیدی به عینه دیدیم. اگر حمایتهای قوه قضائیه نبود، خیلی از واحدهای تولیدی ما تعطیل میشد.روحانی صبح روز پنجشنبه ۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ نیز، در مراسم بهرهبرداری از ۴ هزار و ۶۳۵ طرح وزارت جهاد کشاورزی که بهصورت ویدئو کنفرانس برگزار شد و تیم اطلاعیهرسانی دولت ترجیح داد بخشی از اظهارات او را در پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری منتشر نکنند! پس از استماع گزارشی در خصوص افتتاح یک مرکز پرورش میگو گفت: «به نظر من، بخش پرورش ماهی و میگو بخش مهمی است و برای اینکه بتوانیم غذا و پروتئین موردنیاز مردم را تأمین کنیم باید بیشتر به سمت آبزیان حرکت کنیم. اگر بتوانیم اینها را به قیمت و اندازه مناسب در اختیار مردم قرار دهیم تا عادت مردم از گوشت قرمز و مرغ به سمت آبزیان حرکت کند، تحول بزرگی است. آبزیان یک محصول ارزآور و صادراتی برای ما هستند.» طبق گزارش مهر روحانی در بخشی دیگری از این مراسم مدعی شد «عدهای میگفتند تحریم چه ربطی به مرغ دارد. ما کامل به مردم توضیح دادیم که میخواستند در این زمینه اخلال ایجاد شود و اصلا مرغ در کشور تولید نشود. نهادههایی هم که ما وارد میکنیم از طریق ارز و سیستم بانکی است و خرید و واردات این نهادهها با مشکلات فراوانی همراه بود و مردم باید بدانند تحریمهای ظالمانه و ضدانسانی ترامپ که تا امروز هم ادامه دارد، در همهجا تأثیرگذار بوده است.»
روحانی در حالی گرانی مرغ را به تحریم گره میزند که ظاهرا به مصلحت نمیداند بگوید پس برداشت ارز از جیب ملت در قالب ارز جهانگیری برای چه بود و صرف چه چیزی شد؟ مگر بخش عمدهای از ارز این ملت را به باد ندادید که نهاده و گوشت و کالاهای اساسی وارد و با قیمت دولتی توزیع شود که اگر چنین میشد قیمت مرغ ۱۱ هزار تومان بود نه ۲۴ هزار تومان. البته آدرس غلط روحانی بهمنزله این نیست که دستگاههای ناظر دست روی دست گذاشتهاند چراکه علی کامیار دادستان دیوان محاسبات اخیراً به میزان از ورود این دیوان به نحوه هزینه کرد ارز ۴۲۰۰ خبر داده و گفته است «پرونده مربوط به تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای همه گروههای کالایی در سال ۱۳۹۸ تشکیل شده است که این پرونده با صدور دادخواست در مرحله اتخاذ تصمیم در هیئت مستشاری است. بخشی از ارزهای تخصیصی صرف واردات نشده که در این رابطه اقدامات ارزندهای از سوی دادسرای دیوان محاسبات برای تعیین تکلیف ارزهای مذکور و استرداد آن به خزانه صورت گرفته است.»روحانی در بخشی دیگر از این مراسم، نکتهای را مطرح کرد که هیچ آثاری از تدبیر در آن دیده نمیشود: این هفته تصمیم گرفتیم یک جایزه هزارتومانی هم برای گندم کاران عزیز در نظر بگیریم، گندم کیلویی ۴ هزار تومان بود یک هزار تومان هم بهعنوان جایزه برای آنهایی که سریع این گندمها را تحویل میدهند مدنظر قراردادیم بنابراین این یک هدیهای از طرف دولت به کشاورزان و گندم کاران عزیز بود، دست آنها درد نکند دست آنها را میبوسیم و این هدیه کوچک را تقدیم آنها میکنیم برای اینکه آنها هستند که کشور ما را خودکفا میکنند و روی پای خودمان میایستیم.این اظهارات در حالی است که توضیح داده نشده که منظور از «تحویل سریع گندم» یعنی چه؟ یعنی کشاورزان مناطق جنوب که به دلیل اقلیم آنجا زودتر گندم را تحویل دولت میدهند کیلویی هزار تومان جایزه خواهند گرفت، اما کشاورزان شمالغرب که قاعدتاً باید ۴ ماه دیگر گندم خود را تحویل دهند محروم از این جایزه پشیز خواهند بود؟ ضمن آنکه افزایش سرسامآور تجهیزات کشاورزی زیر سایه بیتدبیری دولت روحانی و افزایش هزینه تولید، با ارقام ناچیز هزار تومان جبران نخواهد شد اقدامات نمایشی دولت در حالی است که قیمت گندم پایین بوده و حتی تعیین قیمت ثابت ۵ هزارتومانی هم مشکلات کشاورزان را حل نخواهد کرد بهطوریکه عطاءالله هاشمی رئیس بنیاد ملی گندمکاران ایران اعلام کرد «قیمت گندم نباید از ۵ هزار تومان کمتر باشد. درصورتیکه قیمت خرید تضمینی از ۵ هزار تومان کمتر باشد، هم کشاورزان زیان خواهند کرد و هم میزان خرید تضمینی کاهش مییابد.» مهر نیز اخیرا نامهای را منتشر کرد که در آن بنیاد ملی گندمکاران خطاب به رئیس بازرسی دفتر مقام معظم رهبری با اشاره به غیرمنطقیبودن قیمت مصوب ۰۰۰ ۴تومان برای گندم، خواستار بازنگری در آن شده بود؛ بنابراین اقدام نمایشی با گندم و تعیین جایزه هزارتومانی آنهم برای کسانی که سریع گندم تحویل دهند، مصداق بارز «روغن ریخته را نذر امامزاده کردن» است و دولت باید از این آدرس غلط دادنها دست بردارد و در روزهای پایانی برای یکبار هم که شده با مردم صادقانه و شفاف برخورد کند چراکه روحانی در همان همایش سال ۹۱ گفت «مردم از آنهایی که آمارها را دقیق ندادند و همه حرفها را نزدند و نیمی از آنها را پنهان کردند خسته شدهاند. مردم دلار نمیخواهند صداقت میخواهند.»