مذاکرات|برجام|مذاکرات برجام
خبر مهم آمریکا از برجام| بخوانید
کوروش احمدی، دیپلمات پیشین درباره چرایی تغییر لحن آمریکا در سند جدید در قبال ایران و برجام گفت که این تغییر لحن دو دلیل دارد؛ نخست طولانی شدن مذاکرات و دوم اعتراضات در داخل ایران.
نخستین و مهمترین سند مکتوب راهبرد امنیت ملی آمریکا در دولت جو بایدن درباره ایران چه میگوید و از ایران چه میخواهد؟ قرار بود سند استراتژی امنیت ملی آمریکا در دولت بایدن-هریس در اوایل امسال منتشر شود که بهدلیل حمله روسیه به اوکراین به تعویق افتاد تا اینکه در ١٣اکتبر ٢٠٢٢، دولت بایدن استراتژی امنیت ملی خود را منتشر کرد؛ به همین دلیل این نخستین سند استراتژیک و سیاست خارجی دولت جدید آمریکاست که در آن بهطور رسمی به احیای برنامه جامع اقدام مشترک اشاره نشده و ترجیح داده شده از عبارت کلی «پیگیری دیپلماسی برای برنامه هستهای ایران» استفاده شود. در حالی که در این سند اشارهای به نام برجام نشده اما به دیگر پیمانها، سازمانها و معاهدههای بینالمللی که برای آمریکا مهم است مانند نفتا، آسهآن و ... اشاره شده است. لذا اگر از جهت راهبردی برنامه جامع اقدام مشترک برای آمریکا حائز اهمیت بود حتما در این سند گنجانده میشد.
آنچه درباره برجام در این سند آمده است این عبارت است: «ما پیگیری دیپلماسی را ادامه خواهیم داد تا اطمینان حاصل کنیم ایران هرگز به سلاح هستهای دست پیدا نخواهد کرد. همزمان، آماده خواهیم بود در صورت شکست دیپلماسی، از گزینههای دیگر استفاده کنیم.» درواقع آنچه برای آمریکا اهمیت دارد حل دیپلماتیک پرونده هستهای ایران است که هم شامل برجام میشود هم شامل آلترناتیوهای آن مثل توافق موقت یا توافق جامع جایگزین برجام. در عین حال در این سند گفته شده در صورت شکست دیپلماسی به ابزارهای دیگری متوسل خواهند شد ولی گفته نشده که به چه ابزاری؟
این ابزارها ممکن است شامل دیپلماسی غیررسمی برای تعیین خطوط قرمز ایالات متحده، توسل به رژیمها و نهادهای بینالمللی، اقدامات جبرانی اطلاعاتی، خرابکاری، حملات سایبری و سرانجام اقدام نظامی باشد. این در حالی است که در سند موقت ۲۰۲۱ درباره برنامه هستهای ایران آمده بود: «تجدید رهبری آمریکا در زمینه منع اشاعه برای کاهش خطرات ناشی از سلاحهای هستهای ضروری خواهد بود. ما با همکاری با متحدان و شرکا، دیپلماسی اصولی را برای رسیدگی به برنامه هستهای ایران و سایر فعالیتهای بیثباتکننده آن دنبال خواهیم کرد.» در متن قبلی تاکید در ارتباط با ایران و برنامه هستهایاش بر «دیپلماسی» است و هیچ اشارهای به عواقب شکست دیپلماسی نشده است.
لذا آنچه در مقایسه دو سند مارس ۲۰۲۱ و اکتبر ۲۰۲۲ درباره پرونده هستهای ایران اهمیت دارد این است که در سندی که مارس ۲۰۲۱ یعنی چند ماه بعد از روی کار آمدن بایدن و پیش از آغاز مجدد مذاکرات هستهای بین دولت روحانی-بایدن منتشر شد از شکست دیپلماسی صحبتی نشده و لذا به بررسی ابزارهای جایگزین شکست دیپلماسی نیز نپرداخته است. اما در سند اکتبر ۲۰۲۲ فضا متفاوت است؛ مذاکرات در بنبست است و ماهها گفتوگوی هستهای هنوز به نتیجهای نرسیده است. آمریکا و اروپا مدعی هستند که ایران در مذاکرات خواستههایی را مطرح میکند که مربوط به برجام نیست و ایران هم آمریکا را مسوول در بنبست ماندن مذاکرات میداند. حتی پیشنویس ۳۵ صفحهای جوزپ بورل، نماینده اتحادیه اروپا به طرفین نیز به باز شدن گره گفتوگوهای برجامی منجر نشد.
همچنین اگر بایدن در سند ابتدایی و موقت به ابزارهای جایگزین اشاره نکرده دلیلش این است که رئیسجمهور دموکرات آمریکا در ماههای ابتدایی حضورش در کاخ سفید و پیش از شروع گفتوگوها با ایران اولا مشتاق بود که بار دیگر این میراث دموکراتها را زنده کند و ثانیا احتمال شکست در مذاکرات را نمیداد. اما امروز دولت مستقر در واشنگتن یکی از گزینههای محتمل درباره برجام را شکست احیای برجام میداند؛ بنابراین در سند امنیت ملیاش گفته که در این صورت به گزینههای جایگزین متوسل خواهند شد.