حقوق کارگران |واریز جدید حقوق کارگران | حقوق کارگران دی
افزایش حقوق کارگران این ماه با توجه به افزایش نرخ تورم | وعده رئیسی برای کنترل تورم تصاعدی این ماه!
حقوق کارگران دی ماه از این تاریخ علی الحساب افزایش خواهد یاافت.
سه ماه پایانی سال همواره برای کارگران ماه های حساسی است, چرا که نزدیک به ۱۴ میلیون نفر برای تعیین دستمزد چشم به تصمیمات اعضای شورای عالی کار دوختهاند. هر ساله کمیته دستمزد تشکیل و جزئیات سبد معیشت کارگران بررسی و رقم تعیین می شود و سپس این رقم ملاک تصمیم گیری در شورای عالی کار قرار می گیرد.
البته که کارگران اعتقاد دارند رقمی که به عنوان سبد معیشت تعیین می شود همواره از واقعیت های زندگی عقب است و هیچ سالی دستمزد بر اساس آن رقم تعیین نمی شود.
در نشست شورای عالی کار در شانزدهم بهمن ماه ۱۴۰۰نرخ سبد معیشت خانوارهای کارگری به عنوان یکی از معیارهای تعیین دستمزد، نهایی شد و هر سه گروه کارگری، کارفرمایی و دولت پای این رقم را امضا کردند.این سبد برای خانوار متوسط شهری با بعد ۳.۳ نفر انجام شده است.بر اساس محاسبات انجام شده، مطابق بخشنامه شورای عالی کار افزایش حقوق سال ۱۴۰۱، سبد معیشت حداقلی خانوارهای کارگری برای مذاکرات مزدی، ۸۹,۷۹۸,۲۰۵ ریال نرخگذاری شد. با این حساب، حداقل هزینههای ماهانه زندگی، حدود ۸میلیون و ۹۸۰هزار تومان تعیین شده است.
و دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۱نسبت به سال ۱۴۰۰، ۵۷.۴ درصد افزایش یافت، به گونهای که حداقل دستمزد ماهانه از دومیلیون و ۵۵۴هزار و ۹۵۰تومان به چهارمیلیون و ۱۷۹هزار و۷۵۰تومان و حداقل دستمزد روزانه از ۸۸هزار به ۱۳۹هزار تومان رسید.امسال نیز هنوز جلسات کمیته دستمزد برای تعیین مبلغ سبد معیشت کارگران در سال ۱۴۰۲ تشکیل نشده است.
به گفته ی نمایندگان حاضر در جلسه قبلی شورای عالی کار, دستور جلسه بعدی شورای عالی کار که به احتمال زیاد ۲۸دی ماه خواهد بود, تشکیل کمیته دستمزد برای تعیین عدد و رقم سبد معیشت خواهد بود.
ناصرچمنی, فعال کارگری معتقد است که رقم دستمزد کارگران پس از مشخص شدن مبلغ هزینه سبد معیشت در کمیته دستمزد با حضور شرکای اجتماعی و در شورای عالی کار تعیین خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه ماده ۴۱قانون کار مبنا و ملاک عمل شورای عالی کاربرای تعیین دستمزد است بیان می کند: در بند۱ ماده ۴۱ به نرخ تورم و بند ۲ به سبد معیشت خانوار کارگری اشاره شده است. بنابراین ضرورت دارد که ابتدا جلسات کمیته دستمزد درباره هزینه های زندگی کارگران تشکیل شود.
این فعال کارگری اظهار داشت:سال گذشته رقم سبد معیشت ۹میلیون و خرده ای تعیین شد, اما با افزایش هزینه ها این رقم امسال به بیش از ۱۳میلیون تومان رسیده است. بنابراین در جلسات کمیته دستمزد باید سبد معیشت کارگران را با هزینه های کارشناسی بررسی و با حضور شرکای اجتماعی مبلغ را تعیین و درباره دستمزد سال آینده تصمیم گیری شود.
چمنی افزود: اعداد و ارقام بازار مشخص است و بر کسی پوشیده نیست, هر چقدر میزان تورم بیشتر باشد, قدرت خرید کارگران کمتر است. شرایط زندگی کارگران در حال حاضر به هزینه های مسکن و اقلام اساسی به شدت دچار مشکل است.
وی گفت: مرکز پژوهش های تامین اجتماعی گزارشی درباره هزینه های سبد معیشت ارائه کرده است که در حد کارشناسی نتایج خود را اعلام کرده اما مبنای تعیین دستمزد نیست. مطابق مصوبه شورای عالی, کمیته دستمزد می بایست تشکیل شود و هر کدام از شرکای اجتماعی گزارش های میدانی خود را از هزینه ارائه کنند و پس از بررسی , عددو رقم سبد معیشت به دست می آید./تسنیم
شیوه محاسبه عیدی حقوق کارگران
عضو شورای عالی کار با بیان اینکه طبق قانون عیدی کارگران دو برابر حقوق پایه است به شرطی که از سه برابر حداقل حقوق تجاوز نکند، در مورد عیدی کارگران در سال جاری اظهار داشت: براساس قانون کار، عیدی پایان سال کارگران به اندازه دو برابر حقوق پایه کارگر است، به شرط اینکه از سه برابر حداقل حقوق کارگران در سال جاری تجاوز نکند.
وی افزود: با توجه به اینکه حداقل حقوق کارگران در سال جاری که براساس مصوبه شورای عالی کار مشخص شد، امسال ۴ میلیون و ۱۷۹ هزار و ۷۵۰ تومان است، بنابراین اگر کارگری امسال ۱۲ ماه در یک کارگاه کار کرده باشد، حداقل عیدی او براساس محاسبه قانون ۸ میلیون و ۳۵۹ هزار و ۵۰۰ تومان خواهد بود و حداکثر رقم عیدی کارگران ۱۲ میلیون و ۵۳۹ هزار و ۲۵۰ تومان معادل سقف سه برابر حداقل حقوق است.
عضو شورای عالی کار این نکته را هم یادآور شد: پرداخت عیدی کارگران به نسبت زمان کارکرد در سال جاری است، به عنوان مثال اگر کارگری چهار ماه کار کرده باشد، به نسبت چهاردوازدهم عیدی یک سال دریافت میکند و یا اگر کارگری هفت ماه کار کند به نسبت هفتدوازدهم عیدی دریافت خواهد کرد و عیدی کامل مربوط به کارگرانی است که یک سال کامل برای کارفرمای خود کار کرده باشند.
اسدی همچنین در مورد زمان پرداخت عیدی به کارگران گفت: این زمان بستگی به وضعیت بنگاه و نقدینگی کارفرما دارد. برخی از بنگاهها با توجه به مشکلات کارگران، هر ۶ ما یکبار به همان نسبت عیدی میدهند، برخی در ماههای آخر سال عیدی پرداخت میکنند و برخی به دلیل اوضاع اقتصادی کارگران زودتر میپردازند.
در حال حاضر حدود ۱۴.۹ میلیون کارگر بیمهشده اصلی در کشور داریم که عمده آنها در سطح حداقل مزد کارگری قرار دارند و میانگین خانوار کارگری براساس گزارشهای مرکز آمار ۳.۹ نفر است و وظیفه مهم شورای عالی کار تعیین حداقل دستمزدی است که هم بتواند معیشت کارگران را تأمین کند و هم فشاری به بنگاههای اقتصادی وارد نشود.
حداکثر عیدی سال ۱۴۰۱ چقدر است؟
حقوق کارگران
حداکثر میزان عیدی نباید از معادل ۹۰ روز حداقل دستمزد روزانه همان سال بیشتر شود. برای محاسبه حداکثر میزان عیدی در سال ۱۴۰۱ باید میزان حداقل دستمزد روزانه خود را در ۹۰ ضرب کنید. فرمول آن به صورت زیر میباشد:
اگر عدد ۱.۳۹۳.۲۵۰ تومان که مبلغ دستمزد روزانه در سال ۱۴۰۱ است را در معادله بالا قرار دهیم، به مبلغ سقف عیدی سال ۱۴۰۱ خواهیم رسید. بنابراین، حداکثر عیدی سال ۱۴۰۱ طبق همین فرمول، مبلغ ۱۲۵.۳۹۲.۵۰۰ ریال است که معادل ۱۲ میلیون و ۵۳۹ هزار و ۳۵۰ تومان خواهد بود.
روش محاسبه عیدی برای سابقه کار کمتر از یک سال
دو فرمولی که اعلام کردیم برای افرادی مورد استفاده قرار میگیرد که میزان کارکرد آنها در شرکتها حداقل یک سال باشد. اما، هستند افرادی که سابقه کار آنها در شرکتها به یک سال نمیرسد؛ برای این افراد روش محاسبه فرق میکند و فرمول آن به شکل زیر است:
حقوق ماهیانه ضرب در تعداد ماه نتیجه تقسیم بر ۱۲= مبلغ عیدی
جزئیات افزایش حقوق کارگران
افزایش 10 درصدی حقوق کارگران دردستور کار قرار گرفت اما حقوق کارگران افزایش نیافت. حق مسکن تصویب شده نیز به حقوق کارگران اضافه نشد.
یک کارشناس حوزه کار از برگزاری جلسات ماهانه شورای عالی کار استقبال کرد و گفت: مزد منطقه ای به منزله حذف حداقل مزد یا کاهش دستمزد کارگران نیست بلکه مزد منطقهای مختص مناطقی است که به دلیل شرایط خاص، فراتر از مزد حداقلی باید دستمزد بیشتری برای نیروهای کار آن مناطق درنظر گرفته شود.
حمید نجف درباره برگزاری جلسات ماهانه شورای عالی کار و تشکیل کارگروه دستمزد اظهار کرد: درباره تشکیل جلسات دستمزد دو نگاه وجود دارد؛ یکی نگاه کیفی که به کیفیت جلسات اشاره دارد و یکی نگاه کمی که فرضا تا پایان سال ۲۰ جلسه برگزار شود ولی اگر بخواهیم نگاه کمی به جلسات دستمزد و کارگروه مزد داشته باشیم و فرضا ۲۰ جلسه تا پایان سال برگزار کنیم، بدون آنکه خروجی کیفی درستی داشته باشد، طبعا کارساز نیست.
وی با اشاره به تعیین زمان برگزاری جلسات شواری عالی کار گفت: اینکه جلسات از زمانبندی برخوردار شوند و بر اساس آن نمایندگان کارگری و کارفرمایی و دولت حضور پیدا کنند، اقدام مثبت و اثرگذاری است به شرطی که برگزاری جلسات خروجی کیفی هم داشته باشد و همچنان که بحث قانون مداری را مدنظر دارند، به کیفی سازی جلسات هم توجه شود. این کارشناس حوزه کار، دعوت از پیشکسوتان، صاحبنظران اقتصادی، فعالان کارگری و نخبگان در جلسات کارگروه دستمزد را خواستار شد و گفت: حضور نخبگان و اقتصاددانان در کنار فعالان حوزه کار و نمایندگان کارگر و کارفرما و دولت باعث می شود که هم از نظرات جمعی و خرد جمعی بهره ببریم و هم پایههای علمی این کار را در جلسات شورای عالی کار و کمیته مزد تقویت کنیم. نجف درعین حال ابتکار وزارت کار در به نتیجه رسیدن جلسات دستمزد شورای عالی کار پیش از پایان سال گذشته را مثبت ارزیابی کرد و گفت: امیدواریم که امسال نیز جلسات مزد با همراهی و همدلی همه گروهها زودتر و قبل از پایان سال به نتیجه برسد.
این کارشناس بازار کار تصریح کرد: ولی دیدیم مجلس برخلاف نظر دولت، تغییراتی در حقوق و افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان انجام داد که نقطه برجسته آن، حداقل حقوق کارمندان بود که دولت مبلغ ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان را تبلیغ کرده بود و مجلس و کمیسیون تلفیق آن را به ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان افزایش دادند. حداقل حقوق کارگران هم متاثر از همین مساله به همین رقم افزایش پیدا کرد.