مسکن ملی | مسکن مهر | مسکن ارزان
مسکن ملی به دردسر خورد | متقاصیان مسکن ملی حواسشان را جمع کنند
از این رو به موازات برنامه انبوهسازی مسکن در دولتهای پیشین، طرح نهضت ملی مسکن در دولت سیزدهم کلید خورد تا دولت بتواند علاوه بر تحقق جهش تولید مسکن و قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن، با ارائه انواع امکانات و مشوقها از جمله ارائه زمین ارزان قیمت شرایط خانهدار شدن عده کثیری از مردم را تسهیل کند.
مهر : در چشمانداز طرح ملی مسکن قرار است تا سال ۱۴۰۴ بالغ بر ۴ میلیون مسکن در کشور ساخته و تحویل متقاضیان شود اما در خلال اجرای این طرح عظیم مشکلاتی مطرح است که از مهمترین آنها میتوان به عدم شفافسازی دولت برای پرداخت سهم مردمی در ساخت و ساز این واحدها اشاره کرد.
خانهدار کردن مردم یکی ازبرنامههای اصلی دولت بوده که در قالب طرح نهضت ملی با چشمانداز خانهدار شدن بیش از ۴ میلیون ایرانی هدفگذاری شده است اما چالش هایی نیز پیش روی این طرح وجود دارد.با توجه به عدم تعادل در بازار مسکن و افزایش نرخ خرید و اجاره، ضرورت داشت تا دولت برای تأمین سرپناه مردم به ساخت واحدهای مسکونی با زیرساختهای رفاهی در چارچوب قوانین و مقررات اقدام کند.
از این رو به موازات برنامه انبوهسازی مسکن در دولتهای پیشین، طرح نهضت ملی مسکن در دولت سیزدهم کلید خورد تا دولت بتواند علاوه بر تحقق جهش تولید مسکن و قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن، با ارائه انواع امکانات و مشوقها از جمله ارائه زمین ارزان قیمت شرایط خانهدار شدن عده کثیری از مردم را تسهیل کند.
در چشمانداز طرح ملی مسکن قرار است تا سال ۱۴۰۴ بالغ بر ۴ میلیون مسکن در کشور ساخته و تحویل متقاضیان شود اما در خلال اجرای این طرح عظیم مشکلاتی مطرح است که از مهمترین آنها میتوان به عدم شفافسازی دولت برای پرداخت سهم مردمی در ساخت و ساز این واحدها اشاره کرد.در این ارتباط یکی از واجدان شرایط دریافت واحد مسکونی در نهضت ملی مسکن در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: هماکنون که روند ثبتنام ما تمام و ۲ قسط از تقسیط کل نهضت ملی مسکن پرداخت شده است، هنوز نهادهای مسئول سهم آورده واجدان شرایط را از کل مبلغ ساخت و اجرا مشخص نکردهاند.
وی ادامه داد: الان ما نمیدانیم باید برای تأمین آورده چه برنامهای داشته باشیم یا به اخذ چه مبلغ تسهیلات بانکی اقدام کنیم تا بتوانیم سهم خود را از ساخت واحد مسکونی پرداخت کنیم.
مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: سهم آورده مردم از سوی وزارت راه و شهرسازی حدود ۳۰۰ تا ۳۵۰ میلیون تومان برآورد شده است که بر این اساس مردم موظف به پرداخت قسطهای خود هستند تا عملیات اجرایی واحدها با شتاب قابل قبولی پیش رود.با اذعان به اینکه هزینه ساخت هر متر خانه هماکنون چیزی حدود ۴ تا ۶ میلیون تومان برآورد میشود با لحاظ تورم و گرانی مصالح ساختمانی و همچنین طی پروسه ساخت و بهرهبرداری از طرح نهضت ملی در کل کشور باید هر چه زودتر آورده قطعی مردم در این طرح مشخص و اعلام شود.
واضح است که برای بهرهمندی دولت از آورده مردمی در اجرای نهضت ملی مسکن، باید یک سری تسهیلات و شرایط آسان برای افرادی که توان پرداخت سهم آورده خود را ندارند در نظر گرفته شود، اما این موضوع نیز همچنان در هالهای از ابهام بوده و در بسیاری از شهرهای کشور توجهی به آن نمیشود.جمعیت هدف در نهضت ملی مسکن عموماً افرادی از دهکهای ۱ تا ۵ هستند که طبیعتاً توان مالی و منابع درآمدی خوبی برای پرداخت آورده ندارند و از طرفی بسیاری از مردم اخذ وام مسکن را برای پرداخت رهن و اجازه بسیار راحتتر از پرداخت آورده در نهضت ملی مسکن میدانند.
علی شعبانی، کارشناس مسکن و ساختمان در گفتوگو با خبرنگار مهر گفت: با شرایط سختی که در طرح نهضت ملی مسکن پیشروی مشمولان قرار دارد بسیاری از واجدان شرایط شاید تا اتمام طرح و بهرهبرداری کامل صبور نبوده و نسبت به واگذاری مالکیت واحد مسکونی خود اقدام کنند.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه فصل کاری امسال در برخی استانها همانند اردبیل کوتاه است و عملیات اجرایی نهضت ملی مسکن در برنامه سالانه با مشکلات و چالشهایی مواجه شود ضرورت دارد با در نظر گرفتن این موارد تکلیف مشمولان طرح مشخص شود.
این کارشناس همچنین خاطرنشان کرد: یکی از چالشهای اساسی پیش روی طرح نهضت ملی مسکن تغییر کاربری اراضی و تعیین مالکیت اراضی است که دولت باید در تمام مراکز با ساز و کار واحد نسبت به رفع چنین چالشهایی اقدام کند.شعبانی با تاکید بر تصرفی بودن برخی اراضی و وجود معارضان در خلال تعیین مالکیت اراضی اذعان کرد: در برخی از شهرها اراضی مورد نیاز برای ساخت نهضت ملی مسکن تعیین تکلیف نشده است و در برخی نیز مشکلات حقوقی مانع آغاز عملیات اجرایی میشود.