میدانستید مردها هم پریود میشوند؟ پریود مردانه و راههای درمان آن
پریود مردانه یا سندرم بدخلقی مردانه به شرایطی گفته میشود که در اثر تغییرات هورمونی در مردان رخ میدهد و باعث بروز علائمی مشابه با علائم سندرم پیش از قاعدگی خانمها (PMS) میشود. بروز علائم قاعدگی مردانه به این معنی نیست که مردان هم پریود میشوند. بلکه صرفاً به علت تشابه علائم این نامگذاری انجام شده است. علت پریود مردانه در اغلب مواقع ناشی از تغییرات هورمونی است.
در این مقاله درباره پریود مردانه، علائم، علل و راههای درمان آن صحبت می کنیم.
پریود مردانه چیست؟
مردان هم درست مثل خانمها تغییرات هورمونی را تجربه میکنند. سطح هورمون تستسترون در مردان هر روز و از روزی به روز دیگر تغییر میکند. برخی معتقدند که علائم تغییرات هورمونی در مردان مشابه با سندرم پیش از قاعدگی خانم ها یا همان PMS است. علائمی مثل احساس افسردگی، خستگی و تغییرات خلقی.
آیا میتوان گفت این تغییرات هورمونی همان پریود مردانه یا عادت ماهانه مرد است؟ پاسخ این سوال مثبت است. رواندرمانگران معتقد هستند که مردان هم به نوعی پریود میشوند. پریود مردانه در واقع سندرمی به نام «بدخلقی مردانه» یا Syndrome Irritable Male است که به اختصار به آن IMS گفته میشود. علت این نامگذاری علائمی است که این عارضه در مردان ایجاد میکند.
عادت ماهانه در مردان به چه شکل است؟
عادت ماهانه در بیشتر مردان به صورت کاهش سطح تستوسترون بدن است. زمانی که تغییرات هورمونی شدیدی در بدن مرد بوجود میآید، میزان تستوسترون بدن کاهش پیدا میکند. همین کاهش میتواند دلیلی برای عادت ماهانه در افراد باشد. در این مواقع بهترین کمکی که میتوانید به فرد کنید، صحبت کردن با آن است.
در واقع میتوان گفت که جایگزین شدن تستوسترون میتواند یکی از دلایل برای سطح پایین هورمونهای بدن باشند. زمانی که مردان با این حال مواجه میشوند بهتر است برای درمان به پزشک مراجعه کنند. پزشک با توجه به شرایط بدنی فرد از طریق تست و آزمایش و تجویز دارو مشکل را برطرف خواهد کرد.
عوامل موثر در پریود مردان
عوامل بسیاری میتوانند روی پریود شدن مردان تاثیرگذار باشد. اما تنها از نظر پرشکان چند عامل آن مهم و بزرگ تلقی میشود:
- رژیم غذایی
داشتن رژیم غذایی نامناسب میتواند یکی از عوامل تاثیرگذار روی پریود شدن مردان باشد. غذاهای چرب و غذاهای فاقد سبزیجات میتوانند بسیار مضر باشند.
- افزایش وزن
افزایش وزن در آقایان میتواند به همراه میزان بالای استروژن و سطح کم تستوسترون همراه باشد. عدم تعادل هورمونی هم باعث افزایش وزن در آقایان و هم یکی از عوامل تاثیرگذار روی پریود شدن آنها است.
- خواب نامنظم
نداشتن خواب کافی و نامنظم هم میتواند یکی از دلایل بروز این عارضه باشد.
- داشتن استرس و اضطراب
داشتن استرس و اضطراب میتواند سطح تستوسترون را در بدن آقایان کاهش دهد. همین موضوع میتواند روی میزان تحریک پذیری آنها هم تاثیرگذار باشد.
- مصرف دارو
مصرف داروهای شیمیایی و گیاهی میتواند موجب بر هم خوردن تعادل هورمونی فرد شود. همین امر میتواند در بعضی از مواقع مرد را خشن و در بعضی از مواقع آن را تحریک پذیر کند.
درمان پریود مردانه چیست؟
در درمان پریود مردانه هدف این است که:
- علائم بهبود داده شوند.
- با احساسات و تغییرات خلقی ناشی از آن سازگاری ایجاد شود.
- راههایی برای کاهش استرس ارائه شود.
ورزش کردن، خوردن غذاهای سالم، به کارگیری راهکارهای کاهش استرس و دوری از مصرف الکل و سیگار میتواند به کاهش علائم و حتی پیشگیری از بروز آن ها کمک کند. این تغییرات در سبک زندگی میتواند به بهبود بسیاری از علائم جسمی و روانی کمک کند. با اینحال در صورتی که این علائم مربوط به سطوح پایین تستسترون باشند باید با پزشک هم صحبت کنید.
اگر تصور میکنید همسر و شریک عاطفیتان دچار نشانههای پریود مردانه یا کاهش تستسترون شده است بهترین راه کمک به او صحبت کردن است. میتوانید او را تشویق کنید تا به پزشک و روانشناس مراجعه کند و راههای کنترل علائم قاعدگی مردانه را (فارغ از علت بروز آنها) بیاموزد.
تغییرات خلقی پایدار در پریود مردانه را جدی بگیرید!
اینکه بعضی از روزها احساس خوبی نداشته باشید طبیعی است. اما در صورتی که علائم جسمی و روانی پایدار باشند باید جدی گرفته شده و برای درمان با یک متخصص در میان گذاشته شوند.
مخصوصاً اگر این علائم شما را آزار میدهند باید به پزشک مراجعه کنید. اگر علائمی مثل کاهش میل جنسی زندگیتان را تحت تاثیر قرار داده است به یک سکس تراپیست مراجعه کنید و در صورتی که دچار افسردگی و اضطراب شدهاید از یک روانشناس کمک بگیرید.
همچنین در صورتی که از ناحیه تناسلی شما خون خارج میشود باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. خونریزی نشانه قاعدگی در مردان نیست و میتواند نشانه ای از عفونت یا سایر مشکلات پزشکی باشد که احتیاج به درمان فوری دارد.
منبع: وبلاگ پزشک خوب